Taiwan i ljuset av Ukraina

Av Jojje Olsson
Publicerad 25 maj, 2022

Taiwan och Ukraina befinner sig på många vis i en likartad position. 

De hotas båda av en auktoritär granne som vill tillintetgöra dess suveränitet. Och liksom Ryssland så agerar även Kina alltmer offensivt i sitt närområde, inte bara genom hårdför retorik utan även i form av upprustning och provokativa militära handlingar. 

Samtidigt finns det mycket som skiljer de båda ländernas situation åt. Diplomatisk status, ekonomisk betydelse och historiska förbindelser med väst är viktiga faktorer att känna till i den pågående geopolitiska utvecklingen. 

När den ryska invasionen av Ukraina nu får såväl Kina som Taiwan att tänka om, så finns det stora möjligheter för Europa och Sverige att agera för att avstyra en eventuell kinesisk attack mot ön. 

Jojje Olsson är journallist och författare baserad i Asien sedan 2007, nu boendes på Taiwan. Han har skrivit sex stycken böcker om Kina, och är regelbunden medarbetare i Expressen och magasinet Fokus. Jojje talar kinesiska och tog sin journalistexamen vid University of Hong Kong. Han driver även Kinamedia, som är Sveriges största nyhetssida och nyhetsbrev om Kina.