Gräns – nytt program om säkerhetspolitik i Sveriges Radio

Sveriges Radio lanserar idag ett nytt program för säkerhetspolitik med namnet Gräns. Med högt tempo och två berättare ska Gräns skildra säkerhetspolitiska frågor. Säkerhetsrådet pratade med programledaren Bo Torbjörn Ek efter att det första programmet släpptes.

Gräns – podd och program från P1 med Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Gräns programförklaring är att man ska ha fokus på de stora försvarsfrågorna som berör Sverige; där militärstrategisk fakta, kunniga experter och berättelser om vad som döljer sig under ytan ska förmedlas.

Hallå där Bo Torbjörn Ek, programledare, vad betyder det här?
– Vi ser det som berättelser och journalistisk bevakning av det som utgör de stora hoten mot Sverige. Självklart inte allt på samma gång, utan ett ämne i taget. Vi började med spionage, men det kommer att dyka ämnen som statliga hackare, gråzonsproblematik, upprustningen i Arktis och så vidare. Ja, alla de frågor som ni på Säkerhetsrådet länge varit inne på. Det vi ska försöka göra är att gestalta detta.

Just det, gestaltningen är det som sticker ut med Gräns. 
– Det är oerhört många poddar som diskuterar och debatterar säkerhetspolitiska ämnen. Det vi gör är att lägga till ett elementet av berättelse. Det innebär dokumentära inslag, musik och upplevelse av miljöer som ska göra att man vill lyssna vidare.

Och därigenom nå nya lyssnare?
– Visst har vi en förhoppning om att vi ska nå de som är yngre. Det är många som ska göra värnplikten nu som är intresserade av ämnena. Men det är också frågor som förtjänar en stor publik.

Första programmet handlar om spionfallet i Göteborg och underrättelsehotet mot Sverige. Jag fick ju tjyvlyssna på första programmet; högt tempo, rappt berättat, lättlyssnat, lättillgängligt, pedagogiskt och tydligt men ibland kanske lite svårt för ett otränat öra att hänga med vem som pratar i bland. Skulle du säga att det är ett typiskt första program? 
– Bra att du säger det där med tydligheten! Jag skulle nog säga att det är så här det kommer att låta. Vi kommer säkert att skruva på det och tydliggöra vissa partier, men programmet ger en bra bild av formatet.

En sak från programmet som slagits upp i nyhetsmedier under dagen är att ni fick Säpo att upprepa det man sade 2015, att runt en tredjedel av ryska ambassadens personal är underrättelseofficerare. I programmet anges antalet också till cirka 30 underrättelseofficerare. Var det något som förvånade?
– Säpo har ju tidigare sagt den här bedömningen, men vi kan konstatera att det fortfarande gäller. Det är mycket i underrättelsevärlden som inte sägs offentligt, därför är det som faktiskt sägs värt att notera. Vi var ju också varit i kontakt med ryska ambassaden för att få deras syn, men de vill inte kommentera.

I pressmeddelandet om programmet säger SR att man förstärker sin försvarsbevakning med Gräns. Mycket roligt och välkommet, om än (som man brukar säga i försvarssammanhang) en förstärkning från en väldigt låg nivå. Har det varit svårt att få till den här programidén?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det är ett område som SR tycker behöver förstärkas. Det är därför SR nu dragit igång det här programmet.

Gräns dyker upp var fjortonde dag på onsdagar kl 06.00 i SR Play. Programmet sänds sedan på måndagen efter det kl. 14.03 i P1 (med undantag för första programmet som kan höras kl 16 i P1 på lördag). Och så säger ni att ni ska släppa extra avsnitt vid nyhetshändelser. Vad är ribban för det, med tanke på ny normal nivå i säkerhetspolitiken?

– Det där är ju huvudet på spiken. Egentligen kan man släppa ett avsnitt i veckan. Men nu rullar vi igång och blir varm i kläderna och ser vad vi kan göra mer. Det händer ju så mycket att man skulle definitivt skulle kunna komma ut oftare.

Tar vi bara nu i veckan; situationen på Kabuls flygplats och evakueringarna av lokalanställd personal, svenska truppförstärkningar till Gotland på grund av ryska övningen Zapad, hoten mot Litauen med bland annat flyktingar som drivs mot gränsen av Lukasjenko-regimen i Belarus och så Ukrainas 30-årsdag och den internationella uppslutningen kring Krimforumet där både statsminister Stefan Löfven och Finlands president Sauli Niinistö deltog….
– Ja, vi skulle ju kunna ha flera extra avsnitt i veckan! Samtidigt har vi ju den formen vi har, vi blir ju någon typ av magasin och inte ett program som hugger på dagsnyheter. Vi får välja vissa händelser och göra ett berättande av det, och förhoppningsvis kan det innehålla ett och annat som är nytt!

Ser fram emot att följa er. Tack för samtalet och och lycka till med Gräns!

– Tack!

PS Programmet hittar du också här.