Frivärld omnämns i Eskilstuna-Kuriren

Den 12 april publicerade Eskilstuna-Kuriren en ledare, skriven av Niklas Otto Olsson, om Kinas attacker för att tysta kritiker. Under den senaste veckan har flera svenska partier krävt att Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, utvisas efter att skickat ett hotfullt mejl till journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson. I artikeln konstaterar Niklas Otto Olsson att det inte är första gången denna typ av attacker sker och hänvisar till en rapport från Frivärld:

Runt om i världen får de som kommenterar och rapporterar om Kina möta motstånd från kommunistpartiets ambassadörer. Det handlar om skarpa tillrättavisningar, förlöjliganden och förklädda hot för sådant som misshagar Pekingledningen. Detta upprepas i sociala medier, ofta med aggressiva och nedsättande formuleringar.

Så är det också i Sverige. Sedan Kinas ambassadör Gui Congyou tillträdde hösten 2017 har tonläget mot dem som yttrar sig om Kina höjts. En kartläggning av hans uttalanden gjorde tankesmedjan Frivärld senast i september förra året. Syftet är att göra det så obekvämt att all granskning av Kinas förehavande till sist upphör. Helst ska det som påstås i medier överensstämma med landets propaganda. Svenska journalister måste fortsätta avstå från en sådan anpassning till åsiktsförtryckarna i Peking.

Läs hela artikeln här.

Läs rapporten ”Kinas attacker för att tysta kritiker”, av Patrik Oksanen, här.

Artikeln har även publicerats i Strengnäs Tidning och Katrineholms-Kuriren.