Gunnar Hökmark skriver i Göteborgs-Posten

Den 22 januari publicerade Göteborgs-Posten en debattartikel skriven av Frivärlds ordförande Gunnar Hökmark. Artikeln handlar om gripandet av den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och Hökmark uppmanar EU och USA att införa nya sanktioner mot Ryssland:

När det brottsliga blir lag finns bara en väg – utför. Vi har redan sett hur Putinregimen riktar sin brottslighet mot andra länder genom mord, finansiering av brottslighet, korruption och cyberkrigföring. Det är bara genom att tvinga fram en respekt för rättsstaten som omvärlden kan skydda sig själv och bidra till en annan utveckling.

Sanktionerna bör införas i enlighet med ”Magnitskij-lagstiftningen som finns på plats på båda sidor av Atlanten”, vilket bland annat diskuterades i Frivärlds panelsamtal tidigare i veckan.

Det är bara så man kan tvinga fram en vändning, bort från laglösheten till de lagar som bygger ett samhälle. Ryssland förtjänar bättre än laglöshet. Om Navalnyj släpps fri kan det bli ett första steg mot att återupprätta åtminstone ett minimum av respekt för de lagar som formar ett samhälle. Om han inte frisläpps måste omvärlden reagera mot den verklighet som är ett hot långt bortom Rysslands gränser.

Läs hela debattartikeln här.