Patrik Oksanen omnämns i Länstidningen Södertälje

Den 7 april skriver Länstidningen Södertäljes ledarsida om den kinesiska bojkotten av det svenska klädföretaget H&M. Efter att ha tagit ställning och upphört att köpa bomull från den omstridda Xinjiang-provinsen har företaget hamnat i blåsväder.

Svenska bolag som ägs av Kina bedyrar ofta att de styr sig själva och inte lyder under någon, men samtidigt säger oberoende forskare att det är omöjligt att driva företag i Kina utan diktaturens godkännande.

I artikeln beskriver Hanna Marie Björklund hur den kinesiska regimen försöker få svenska företag att ”känna sig tvungna att lyda order från de kinesiska politikerna”. Vidare refererar hon till Frivärlds senior fellow Patrik Oksanen, som bland annat skrivit en rapport om Kinas attacker för att tysta kritiker.

Man undviker i allt högre grad känsliga ämnen om diktaturens brott. De som inte gör det riskerar att hamna på sanktionslistor. En av landets främsta debattörer i säkerhetsfrågor, Patrik Oksanen, har tidigare skrivit om spelet bakom detta i Expressen (23/3).

Läs hela artikeln här.