Patrik Oksanen omnämns i NSD

Den 9 februari publicerade Norrländska Socialdemokraten en ledare skriven av Olov Abrahamsson. Ämnet är den kinesiska ambassadens påtryckningar mot en av tidningens ledarskribenter efter en krönika om hur Kina vägrat att fördöma militärkuppen i Myanmar. Frivärlds senior fellow Patrik Oksanen har tidigare blivit intervjuad av tidningen med anledning av händelsen, och blir nu återigen citerad:

Oksanen konstaterar att Kinas agerande inte är isolerat till Sverige.

”Det som skulle kunna avfärdas som omdömeslöshet från en enskild ambassadör är i själva verket del av en utarbetad global strategi. Vi ser liknande maktspråkbruk på andra ställen i världen. Skådespelaren Richard Gere får inte vissa roller för att Kina, som är en viktig filmmarknad, säger nej på grund av Geres engagemang för Tibet och i vårt närområde drabbades Norge med strypt handel efter att dissidenten Liu Xiabo fick Nobels fredspris 2010”, skriver han.

Signalen är tydlig. Journalister, artister, politiker, samhällsdebattörer och andra ska akta sig för att uttrycka sig kritiskt om Kina. Då blir det besvärligt för dem och deras hemländer.

Läs hela artikeln här.

Läs Patrik Oksanens rapport om Kinas attacker för att tysta kritiker här.