Försvarspolitikens kollaps under 00-talet

Publicerad 24 mars, 2014
ISBN: 978-91-87709-18-0
17 sidor

Det svenska försvaret har under de senaste åren blivit starkt ifrågasatt. Det har blivit tydligt att försvarsförmågan blivit mer och mer urholkad, något som resulterat i att försvaret inte längre är kapabelt att leverera det beskydd som förväntas.

Denna problematik belyser Carl Bergqvist i rapporten ”Försvarspolitikens kollaps under 00-talet”. Rapporten är en lätt bearbetad version av Bergqvists serie Prolog, som tidigare publicerats på författarens blogg Wiseman´s Wisdoms och på Frivärld Magasin.

I rapporten går Bergqvist igenom de försvarsbeslut som ligger till grund för hur det svenska försvaret ser ut idag och ställer sig frågande till när någon ska våga ta tag i frågan om hur vi bör göra för att skapa ett försvar värt namnet.

– Är det verkligen rimligt att ett land med Sveriges läge, yta och säkerhetspolitiska (brist på) förutsättningar år 2019 endast ska ha förmåga att försvara sig på en plats i landet i en vecka mot en angripare vars styrka utgörs av ca 2 000 soldater och detta dessutom efter veckor av förvarning och om riksdagen tillskjuter nödvändiga medel?

Rapporten lanserades vid ett fullsatt seminarium på Frivärld den 20 mars 2014. Vid lanseringen deltog också Annika Nordgren Christensen, försvarsdebattör med bakgrund som försvarspolitiker och Stefan Olsson, chef på Frivärld.

Se seminariet här.

Carl Bergqvist - sem

 

Carl Bergqvist är försvarspolitisk debattör och major i Flygvapnet. Han skriver under pseudonymen Wiseman på sin blogg Wiseman´s Wisdoms.