Tiktok: barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem

Av Anna Rennéus Guthrie och Patrik Oksanen
Publicerad 28 mars, 2023
11 sidor

På några få år har den kinesiska den sociala medieplattformen Tiktok fått över en miljard användare. Appen har utmanat västerländska plattformsbolag samtidigt som den blivit ett stresstest för demokratiska länders säkerhetspolitik. Säkerhetsexperter pekar bland annat ut det faktum att företagets moderbolag Bytedance finns i Kina, och därmed lyder under kinesisk lag, som en säkerhetsrisk.


I dag är Tiktok
bannlyst i ett betydande antal länders regeringsorgan, myndigheter och politiska församlingar. Exempelvis får europaparlamentariker inte längre nyttja appen i sina arbetsverktyg – i Sverige har samma begränsningar införts för Regeringskansliets personal. Samtidigt som säkerhetsfarhågorna kring Tiktok blir fler förblir appen ett av de främsta kommunikationsverktygen för barn och unga, inte minst i Sverige.

Anna Rennéus Guthrie är journalist, skribent och redaktör på Tidningen Näringslivet.

Patrik Oksanen är resident senior fellow vid Frivärld och ansvarig för CIDA. Patrik är verksam som frilansjournalist och föreläsare, samt ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och Kungliga Örlogsmannasällskapet.