Fängslade Dmitrijev har fått Sakharovpriset

Den ryskkarelske historikern Jurij Dmitrijev  har i helgen tilldelats Andrej Sacharov-priset för sin 30-åriga forskning om Stalin-tidens mord på flera tiotusentals människor i ryska Karelen. 

Jurij Dmitriev. Foto: Victoria Ivleva/International Memorial

Det handlar om ryssar och ett femtiotal andra nationaliteter, som grävts fram i de finsk-ryska gränstrakterna i Karelen. Bland dem finns försvunna s.k. Kirunasvenskar, idealister från främst Norrbotten som sökte en framtid i det unga Ryssland.

Helgens hedersbetygelse till Dmitrijev  kom från det utdelande Europarådet på 50 000 euro. Det har delats ut i Oslo och mottagits av en kollega till Dmitrijev  med möjlighet att resa ut från Ryssland. 

Den 65-årige Dmitrijev själv sitter alltjämt, sedan fem år tillbaka i rannsakningsfängelse i den karelska huvudstaden Petrozavodsk. Han är isolerad och avstängd från kontakt även med sin egen familj.  Inte har han heller kunnat agera som chef för ryska historikersamfundet Memorial i Karelen, ett åtagande som han tog på sig för tiotalet år sedan.

I hela det forna Sovjetunionen har Memorials verksamhet varit utsatt för trakasserier och kontor efter kontor har tvingats stänga. De historiska sanningarna har lagts på is.

Statens åtal mot Dmitrijev  gäller inte hans historiska forskning som uppmärksammats stort internationellt utan riktats mot hans familjeförhållanden – att han sexuellt skulle ha kränkt sin och hustruns adoptivdotter.

Han har redan friats från åtalen men också dömts som skyldig till de sexuella kränkningarna minst två gånger. Vid ett tillfälle då han friades och skulle få återfå sitt liv efter drygt tre års frihetsberövande ändrades domen blixtsnabbt av en nytillträdd domare. Vid ett annat oväntat tillfälle då ingen dom avkunnats frigavs han plötsligt en tidig morgon och släpptes ut på en för honom obekant landsväg i det glest bebyggda Karelen. För att efter timmar i det okända lyckas få hjälp att ta sig hem.

Andra trakasserier som drabbat honom är genomsökningar av bostaden och förstört bevismaterial. Hans advokat har också hindrats att fullgöra sitt uppdrag att företräda hans fall. Vid ett tillfälle ändrades hans dom på 3,5 år till 13 års frihetsberövande. Helt överraskande och utan förvarning.

Historikern som hålls under strikt regim i centralfängelset i sin hemstad har dock tillåtits skriva ett uppskattande anförande till priskommittén i Oslo. Annars får han inte ta emot besök, ens av sin familj som förväntas vittna mot honom i en kommande rättegång om ett par veckor.

Fallet Dmitrijev  har diskuterats på rysk-finsk regeringsnivå flera gånger. Finska historiker har också stått i kontakt med kolleger vid universitetet i Petrozavodsk, som hävdat att de skjutna i de ryska massgravarna skulle vara ryska och inte utländska soldater som den finländska armén skjutit. Utsikterna att ro den dialogen i land verkar obefintliga.

KAA ENEBERG

Journalist och författare