Fem önskemål för nästa vecka

På måndag inleds den årliga Rikskonferensen för Folk och Försvar, som är Sveriges viktigaste arena för försvars- och säkerhetspolitik. Här listar Patrik Oksanen, redaktör på Säkerhetsrådet och senior fellow, några önskningar av regeringen för den kommande veckan utifrån det allvarliga säkerhetsläget och de krav som Ryssland framfört. 

Statsminister Magdalena Andersson. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  • Att regeringen bjuder in till partiledarsamtal om säkerhetsläget (eller låter det ske genom utrikesnämnden) för ett brett parlamentariskt stöd för säkerhetspolitiken och regeringens åtgärder (något som regeringen hittills har nobbat avseende ”Natooptionen” som en riksdagsmajoritet vill ha som formulering).

  • Att regeringen ger uppdrag åt Försvarsmakten att skynda på inköp av ammunition och annan viktig materiel för att öka uthålligheten för Försvarsmakten i ett skarpt läge, samt uppdrag om att fylla på personalnumerär för att klara en hög beredskap och tillgänglighet. Ekonomin hanteras senare i vårändringsbudgeten.

  • Försvarsberedningen blixtåterkallas för att politiskt bereda tillskott redan i vårbudgeten.

  • Att regeringen planerar in ett gemensamt regeringssammanträde med Finland i närtid.

  • Att statsminister Magdalena Andersson framträder i ett tal eller en längre tv-intervju. Budskapet som behöver upprepas är det som regeringen lade ut skriftligt 6/1 samt besked om regeringens åtgärder som beskrivits ovan samt redogörelse för samtalen med bland annat Jens Stoltenberg, den amerikanska administrationen och president Niinistö.

Tyvärr har Magdalena Andersson, av oklar anledning, två gånger tackat nej till att invigningstala på Folk och Försvars Rikskonferens. Det är ytterst ovanligt att en statsminister ett valår nobbar deltagande (oklart om det faktiskt tidigare har hänt, men det kan säkert kalenderbitare reda ut).

Men ännu är det inte försent att ändra sig…

Patrik Oksanen

Redaktör Säkerhetsrådet och senior fellow Frivärld.