Grattis på födelsedagen SVR, dags att åka hem!

Illustration gjord av Mohamed HassanPixabay.

På söndag 20 december är det Tjekans födelsedag, det var då den sovjetiska hemliga polisen grundades av ”Järn-Felix” Dzerzjinskij. Tjekan var föregångare till NKVD som senare blev KGB och som idag är utrikesunderrättelstjänsten SVR och säkerhetstjänsten FSB. Födelsedagen firas av dagens ”tjekister”. Inför födelsedagen hoppas författaren Joakim von Braun på en svensk present till ”tjekisterna”, som innebär att det är dags att packa resväskan och åka hem. 

Att Sverige hotas av ett aggressivt Ryssland torde vara välkänt för de allra flesta. Det som främst drabbat västländerna de senaste 20 år är i hög grad verksamhet som utförts av de tre ryska underrättelsetjänsterna SVR, GRU och FSB som i olika utsträckning både arbetar på hemmaplan och utomlands. Oavsett om vi talar om desinformation och vilseledning, manipulationer av allmänna val, spionage, krigföring, hacking, utsändande av illegalister, kidnappningar, mord och mordförsök, förberedelser till sabotage, sprängningar, förskingring, eller skapande av trojaner och datavirus så finns det också ett antal enskilda individer bakom alla dessa brottsliga verksamheter. 

I princip samtliga dessa fall är det SVR, GRU och FSB som står bakom dem och utför allt detta på uppdrag av Vladimir Putin och hans gamla förtrogna tjekister från det sovjetiska KGB.  

Den farligaste av de tre ryska underrättelsetjänsterna är SVR – Sluzjba Vnesjnej Razvedka, Rysslands Externa Underrättelsetjänst. Till skillnad från FSB är SVRs totala verksamhet riktad mot utlandet. Till skillnad från GRU bedriver de spionage och vilseledning inom samtliga samhällssektorer; politiskt spionage, ekonomiskt spionage, militärt spionage, vetenskapligt och tekniskt spionage samt flyktingspionage. 

SVR:s högkvarter, foto från Wikipedia av Alex Saveliev.

Självklart skadar deras verksamhet Sverige och övriga västvärldens demokratier. Ännu mycket värre är att de skadar ett stort antal enskilda människor i Sverige och andra länder. Det är ju knappast någon människa som vaknar en morgon och säger: ”Idag ska jag bli förrädare!”. Nej, dessa individer råkar ut för en rysk spionapparat vars viktigaste syfte är att lura, muta, trixa, locka och tvinga enskilda människor att förråda sitt land och att svika sina medmänniskor. Nästan alla dessa individer – spioner och agenter – mår ständigt illa av det de tvingas göra. 

Faktum är att den ryska spionverksamheten får våra medmänniskor att må så pass dåligt att de många gånger får problem med sina äktenskap, drabbas av missbruk och får problem med privatekonomin.De mår psykiskt dåligt och råkar ut för sömnstörningar, magkatarr, stresshuvudvärk och en rad andra fysiska problem. Sverige borde skydda dessa individer mycket bättre än vad som görs idag! 

Att Sverige har flera myndigheter som ska hantera hotet är en sak. Men ingen säkerhetspolis eller militär säkerhetsorganisation kan göra sitt arbete utan ett starkt stöd från landets befolkning. Jag vet precis hur viktigt detta är för att jag ägnade 25 år, åren 1974-1999, av mitt liv att hjälpa Säkerhetspolisen och Sveriges militära underrättelsetjänst. Men för att vi i Sverige ska kunna hjälpa myndigheterna att hindra utländska underrättelsetjänster att förstöra viktiga svenska värden behövs det kunskap, mycket kunskap. Kunskap som den att SVR, den ryska utrikesunderrättelsetjänsten, skadar vårt land och skadar människor runt omkring oss. Detta måste vi försöka sätta stopp för, trots vad många tror, är detta absolut ingen omöjlighet. 

Med den kunskap och erfarenhet jag samlat på mig under de senaste 50 åren föreslår jag  följande som en början på att försöka lösa detta politiska säkerhetsproblem: 

  • Utvisa samtliga identifierade, men icke officiellt redovisade, SVR-, GRU- och FSB-officerare från Sverige.  
  • Sätt ett tak på hur stor Rysslands officiella representation får vara, och för varje gång Kreml bevisar för oss att deras representanter sysslar med verksamhet som inte är förenlig med deras diplomatiska status, ska Sverige minska detta tak.  
  • Tillsätt en parlamentarisk utredning med tillgång till relevanta experter för att utreda vad mer som kan göras för att skydda Sverige och alla vi som bor här i landet. 

Joakim von Braun 

Författare och specialiserad på rysk underrättelsetjänst. JvB har publicerat en längre text om SVR:s moderna historia som du kan läsa här

I Säpos årsbok 2018 presenterades det närmare hur det går till när främmande makt rekryterar. Läs mer i Säpos årsböcker.

Skärmdump från Säpos årsbok 2018.