I dag hedrar vi våra veteraner

Claes Arvidsson, om att Veterandagen den 29 maj är ett utmärkt tillfälle att stödja Gula bandet och därigenom Sveriges Veteranförbund fredsbaskrarna. Det är ett enkelt sätt att säga tack.

Restare 2019. Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten.

Idag högtidlighålls Veterandagen. 2011 fick den statsceremoniell status och sedan 2018 är den 29 maj officiell flaggdag. Sedan 2013 har den årliga ceremonin ägt rum vid minnesmärket Restare på Gärdet i Stockholm. Bakom monumentet finns tre bänkar, alla med inskriptioner. På en av dem står skrivet:

För att demokratin är skör.

För att medmänsklighet måste hävdas.

För Dig som gör skillnad. För anhöriga som lämnas.

För att frihet kostar.

I år gör Corona att högtidlighållandet sker i mindre skala och ”en anpassad direktsänd ceremoni kommer att ersätta det vanliga firande”. Sändningen startar 14.30 och kan ses på Försvarsmaktens Youtube-kanal och på webbsidan forsvarsmakten.se/veterandagen.

På Svtplay visas Marika Griehels dokumentärfilm från 2014 om Kongoveteranerna. Man kan också få inblick i vad det innebär att delta i insatser i de Veteranporträtt som Försvarsmakten producerat och visar på Youtube. Fredsarkivets digitala arkiv samlar dokument om svenskt deltagande i internationella fredsinsatser genom tiderna.

29 maj är också ett utmärkt tillfälle att stödja Gula Bandet och därigenom Sveriges Veteranförbund fredsbaskrarna. Det är ett enkelt sätt att säga tack.

CLAES ARVIDSSON, är författare, mångårig ledarskribent i SvD och Säkerhetsrådet redaktör.