Jurij Dmitrijev fick 15 års straffarbete

Justitiemordet på Jurij Dmitrijev har fullbordats efter domen på 15 års straffarbete för ett påhittat brott. Historikens riktiga brott är att ha kartlagt var Stalins offer är begravda skriver Kaa Eneberg. 

Bilder från Wikipedia. Till vänster bild på Stalins offer uppsatt i Sandarmokh.

Den karelske historieforskaren Jurij Dmitrijev dömdes på måndagen till 15 års straffarbete för att sexuellt ha kränkt sin minderåriga adoptivdotter Natasja. Domen kom som ett chockbesked för de otaliga människorättsorganisationer och enskilda i många länder som länge kämpat för Dmitrijevs frigivning. Hans öde har också diskuterats på regeringsnivå med bl.a. Finland och Sverige.

 Den nya domen utgör en markant straffskärpning från ursprungliga tre år som han dömdes till för samma brott. Straffet torde innebära slutet för fallet Dmitrijev i det ryska rättsmaskineriet. Om inte de mycket starka internationella reaktioner och påtryckningar för hans sak ännu kan påverka. Det råder tvivel om den saken även om hans advokat försökt hålla hoppet vid liv. 

Domen mot Dmitrijev offentliggjordes på måndagen en kort tid efter det Kreml förklarat historiesällskapet Memorial olagligt. Dess verksamhet har gått ut på att kartlägga och avslöja sovjetregimernas kräkningar av mänskliga rättigheter, främst på 1930-talet. Genom åren har många försök gjorts för att störa Memorials arbete. Kontor har stängts och medarbetarna har mötts av stora svårigheter. Dmitrijev har varit med i organisationen sedan slutet av 1980-talet. Då han fängslades för fem år sedan var han ordförande för den karelska sektionen.

Inte med ett ord nämndes i domen från högsta domstolen i republiken Karelen det egentliga skälet till det skärpta utslaget. Det handlar om att han under snart tre decenniers  – dokumentation och tungt kroppsarbete – grävt fram bevis för Stalintidens massmord i de karelska skogarna.

Skärmdump från Google Maps.

Bevisen består i ett otal massgravar som Dmitriev och hans medarbetare metodiskt grävt fram under 30 år. Det mycket tunga arbetet har i perioder skett med den karelska regeringens medgivande. Grupper av studenter ända från Moskva har deltagit i arbetet. Att besöka gravfältet Sandarmokh några timmars bilfärd från delrepublikens huvudstad har varit ett stående utflyktsmål i augusti varje år.

Men på senare år har inställningen varit den motsatta. Till och med munkarna på klosterön Solovetskij med oräkneliga människooffer har dragit sig ur det historiska arbetet. President Putin med stort intresse för jakt och vild natur i flera decennier besökt Karelen. Där har klostret Valamo haft honom som flitig gäst.

KAA ENEBERG

Författare och journalist