Navalnyjs liv är i fara – nu måste Kreml betala ett högt pris

I dagarna väntas stora demonstrationer till stöd för den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. I fängelset har hans hälsa kontinuerligt försämrats och beskrivs nu som direkt livshotande. Från EU:s håll har svaret varit några skarpa ord och sanktioner mot fyra ryska tjänstemän – det är svag kritik mot en av världens största diktaturer, skriver LUF:s Marcus Willershausen och Edvin Mårtenson på Säkerhetsrådet. Det är dags att säga ifrån med åtgärder som faktiskt kan skada Kreml på allvar.

Det är dags att EU:s ledare vidtar kraftiga sanktioner så att Navalnyjs försämrade hälsa blir direkt kostsamt för Kreml, skriver LUF:s Marcus Willershausen och Edvin Mårtenson. Foto: Pressbild/Wikimedia Commons.

Den 20 augusti 2020 förgiftades den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på ett inrikesflyg i Ryssland med vad som senare konstaterades var den ryska statens signatur-gift Novitjok. Han flögs då till Berlin för vård, men valde den 17 januari i år att återvända till Ryssland, varpå han genast dömdes till tre och ett halvt års fängelse i en av Rysslands mest ökända fängelseanstalter. Hans hälsa har kontinuerligt försämrats och efter en tre veckor lång hungerstrejk beskrivs hans tillstånd nu som direkt livshotande. Kraven på att han ska få träffa sina läkare har inte tillmötesgåtts av Ryssland, som endast flyttat honom till en sjukvårdsavdelning på en annan fängelseanstalt.

Nu planeras den största protesten för Navalnyj hittills, med 500 000 deltagare över hela världen. Kraven: att Navalnyj tillåts träffa sina läkare och att han även friges från sitt politiskt motiverade straff. Internationellt har det hotats med “allvarliga konsekvenser”, något som från EU:s håll inneburit några skarpa ord och sanktioner mot fyra ryska tjänstemän. Det är svag kritik mot en av världens största diktaturer.

Denna hållning håller inte, vi kan inte längre vara en spelpjäs i Putins globala schackbräde. Det är dags att säga ifrån med åtgärder som faktiskt kan skada Kreml på allvar och inte bara på pappret.

Avbryt Nord Stream 2: Nord Stream 2 är en gasledning från Ryssland till Tyskland som skulle innebära enorma intäkter rakt in i den ryska statskassan om den färdigställs. Dessutom skulle Europa bli mer beroende av rysk naturgas när ytterligare 27,5 miljarder kubikmeter gas per år skulle importeras, med Putin sittandes på vredet i andra änden. För Ryssland är gasen ett geopolitiskt verktyg, något som visats mer än tydligt tidigare, när Ryssland helt enkelt stängt av gastillförseln till Ukraina när den förda politiken inte passat dem.

Nej till Sputnik-vaccinet: Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättade nyligen att diskussioner pågår om att beställa det ryska Sputnik-vaccinet, något som skett av många andra länder i världen. Att fler vaccin finns tillgängligt i kampen mot covid-19 är bra, men inköp av Sputnik vore inget annat än att spela Putin rakt i händerna i hans strävan mot att köpa godhetskapital hos folket i Europa. Gott om andra väl fungerande vaccin finns tillgängliga på marknaden och senast häromdagen gick Pfizer ut med att ytterligare 100 miljoner doser ska levereras till EU innan årets slut.

Stöd Ukraina: I detta nu rustar Ryssland upp med 100 000 soldater nära den ukrainska gränsen. Det är en större upprustning än 2014 då Ryssland annekterade den ukrainska Krimhalvön. Trots denna provokation med krig som potentiell konsekvens meddelade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell att inga nya sanktioner planerades. Det är skamligt att EU inte ens i sitt absoluta närområde kan stå upp för demokratin och motsätta sig Putins maktambitioner.

Svaret borde lyda sanktioner, sanktioner och åter sanktioner. Det är dags att EU:s ledare, som måste vara eniga om all utrikespolitik, vidtar kraftiga sanktioner mot fler ryska individer – framförallt mot Putins innersta krets, så att Navalnyjs försämrade hälsa blir direkt kostsamt för Kreml. Kraftiga fördömanden och ett allvarligt tonläge räcker inte längre.

Marcus Willershausen

Distriktsordförande LUF Storstockholm

Edvin Mårtenson

Styrelseledamot LUF Storstockholm