Palestina förtjänar inte ett svenskt erkännande

Under den senaste veckan har tusentals raketer avfyrats från Gaza mot tätbefolkade områden i Israel. Vissa attacker har varat i timmar utan hänsyn till civila. Nästa moderatledda regering måste agera kraftfullt. Den nuvarande regeringen kommer inte att göra det, skriver Pasi Huikuri (MUF) och vill dra tillbaka Sveriges erkännande av staten Palestina.

När andra i regionen försöker att förbättra relationerna med Israel och genom det skapa förutsättningar för en långsiktig fred borde inte Sverige stödja dem som gör precis tvärtom, skriver Pasi Huikuri (MUF). Till vänster: Palestinas president Mahmoud Abbas. Foto: Wikimedia Commons/Pressbild.

Konflikten mellan Israel och Palestina har intensifierats den senaste veckan efter sammandrabbningar i Jerusalem där stenkastning från palestinier bemötts av tårgas från israeliska säkerhetsstyrkor. Tidpunkten för sammandrabbningarna sker i anslutning till uppmärksammade årsdagar hos både israeler och palestinier.

Israel är en demokratisk stat och ingen fred kan uppnås så länge Sverige erkänner en stat som i praktiken inte är en stat.

Israel är Mellanösterns enda demokrati. Landets media är fri. I Palestina däremot kan journalister fängslas om rapporteringen är kritisk mot den politiska ledningen.

Israel är ett land med religionsfrihet och där du kan gå i ett pride-tåg om du så önskar. Jag tror inte en svensk skulle våga visa sig med en pride-flagga i Palestina. Jag skulle i alla fall inte våga göra det.

De senaste åren har stora steg tagits mot fred i Mellanöstern. The Abraham Accords har blivit ett samlingsnamn på de normaliserande relationerna mellan Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain. Även de israeliska relationerna till Sudan och Marocko har förbättrats.

En lösning på konflikten mellan Israel och Palestina har länge gäckat olika världsledare. Skulden för att inget avtal kommit till stånd ligger hos Palestina. Flera insatta har vittnat om hur Palestina drar sig ur förhandlingar i sista minuten eller kommer med tillägg efter tillägg i elfte timmen. De andra arabländerna har till slut tröttnat och förstått att Israel inte är hindret för fred.

Palestinas president Mahmoud Abbas är inne på sitt sextonde år på en fyraårig mandatperiod. Det var därför föga överraskande att han i april meddelande att parlamentsvalet skjuts upp med pandemin som förevändning. Val efter val har ställts in i Palestina sedan det senaste valet år 2006. Detta är de som socialdemokrater gärna håller i handen och vars ”stat” de erkände 2014.

Socialdemokrater vill förbjuda människor att förneka förintelsen i Sverige, men fortsätter likväl att ge bistånd till antisemitiska organisationer. Sverige gav år 2020 över en halv miljard kronor till Palestina. Den svenska regeringen, ledd av socialdemokratisk dogmatism och förkärlek gentemot Palestina, fortsätter pumpa ut bistånd till något som inte är i närheten av att vara en fungerande statsbildning, än mindre en demokratisk stat.

Sverige ska inte erkänna statsbildningar vars terrororganisationer återkommande attackerar civila i Israel. Hamas använder oskyldiga palestinier som sköldar när de attackerar Israel för de vet att deras eventuella död ökar pressen på Israel. Det är därför raketattackerna kommer från tätbefolkade områden. Än mer talande om Hamas likgiltighet inför människoliven i Gaza är att över 400 av de raketer de skjutit mot Israel landat i Gaza och dödat människor. Hamas har inga problem med att offra sitt eget folk för sin kamp.

En moderatledd regering borde dra tillbaka erkännandet. Sverige tjänar inget på att erkänna någon som systematiskt använder barn i strid och inte önskar fred.

När andra i regionen försöker att förbättra relationerna med Israel och genom det skapa förutsättningar för en långsiktig fred borde inte Sverige stödja dem som gör precis tvärtom. Sverige borde i stället försöka förbättra den sargade relationen till Israel. När Sverige så abrupt ändrade politik 2014 genom erkännandet gav man bort en politisk vinst till Palestina som rimligen borde övervägts först efter att uppriktiga steg till fred hade åstadkommits. Detsamma gäller det fortsatta svenska biståndet på över en halv miljard kronor per år. Nu valde Sverige ensidigt en linje som inte har resulterat i något substantiellt över huvud taget.

Moderata Ungdomsförbundet kommer fortsätta att stå upp för den enda demokratin i Mellanöstern. Nu måste regeringen och Moderaterna ta efter.

Pasi Huikuri

Internationell sekreterare för Moderata Ungdomsförbundet