Sacharov-priset till fängslade politiske fången Jurij Dmitriev

Den fängslade ryskkarelske historikern Jurij Dmitriev tilldelades i helgen det internationella Sacharov-priset. Utmärkelsen ges för hans mångåriga kamp för upprättelse åt de tiotusentals människor som mördades av Stalin på 1930-talet, och begravts i de karelska skogarna skriver journalisten och författaren Kaa Eneberg. 

Jurij Dmitriev. Foto: Victoria Ivleva/International Memorial.

Dmitriev har sedan drygt tre år tillbaka suttit fängslad anklagad för sexuellt övergrepp på sin adoptivdotter i den karelska huvudstaden Petrozavodsk.

Hela rättsprocessen har varit en grym berg- och dalbana för historikern som sedan 1990-talet arbetat med att handgripligen, genom rent grävarbete och arkivforskning, avslöja Stalintidens massgravar i Karelen, med gräns till Finland.

I dag kämpar han för att överklaga en ny dom på 13 års fångläger. Den domen utdelades i vintras då han just suttit av ett treårigt fängelsestraff och väntade på frigivning. En ny rättegångssession är satt till mitten av juni men högst oklart om vad. En av många anklagelser mot honom har gällt innehav av ett obrukbart gevär.

En rad tunga internationella institutioner har protesterat mot behandlingen av Dmitriev och klassat honom som ”politisk fånge”. 

I motiveringen till Sacharov-priset säger norska Helsingforskommitténs Geir Honneland att Dmitriev genom sitt arbete rehabiliterat Stalinoffren.

I början av 1990-talet var Dmitrievs arbete, att gräva fram massgravar, sanktionerat av myndigheterna och prästerskapet på de historiska Solovetskij-öarna.

Till stöd i arbetet hade han militär, många frivilliga men också arkeologstudenter från Moskva. Men för varje maktskifte i den karelska republiken skärptes makthavarnas inställning. För några år sedan uteblev plötsligt prästerskapet på Solovetskji-öarna från den årliga högtiden i Sandarmoh, norr om huvudstaden Petrozavodsk, som i många år samlat tusentals människor från många länder för att hedra Stalinoffren. 

Många nordbor, finländare och svenskar har deltagit i dessa minnesstunder. Finska medborgare har utgjort största delen av de utländska offren. Många av dem var offer för Stalins stora kanalbygge mot Norra ishavet. Även släktingar till de så kallade Kirunasvenskarna, från huvudsakligen Norrbotten, har varit på på minnesplatsen.

Att helt stoppa Dmitrievs historiska uppgrävning och granskning av Stalinoffren har dock inte låtit sig göras. Under hans tid i fängelse har myndigheterna dock låtit göra andra utgrävningar för att motbevisa att de tiotusentals liken skulle ha varit beordrade av Stalin. De försöken har avfärdats av främst finska forskare.

Dmitrievs arbete i Karelen är inte unikt men har inspirerat forskare i andra delar av det forna Sovjetväldet.

Kaa Eneberg

Författare och journalist

Fotnot:Sakharov freedom award” delas ut av norska Helsingforskommittén, det ska inte blandas ihop med Europaparlamentets ”Sakharovpris”.