Analysgruppen har skingrat dimmorna kring överplaneringen

Allan Widman, om att det som försvarsberedningen uppfattade som friska pengar ur budgetbeslutet i december 2018 snabbt intecknades av Försvarsmakten för att inte behöva stänga ned eller radikalt minska en lång rad av system och plattformar.

Allt har sin upprinnelse i det underfinansierad försvarsbeslutet 2015. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten.

I tisdags hade Försvarsmakten sitt bedömt sista framträdande på analysgruppen. De föredragandes tålamod och ståndaktighet måste beundras. Höjdpunkten blev ännu ett försök att skingra dimmorna kring den så kallade överplaneringen.

Denna visade sig till slut att i allt väsentligt vara en underfinansiering.

Allt har sin upprinnelse i försvarsbeslutet 2015, som enligt undertecknad är det mest underfinansierade försvarsbeslutet i vår tid. Trots tillskotten i själva beslutet och de ideliga ”räddningsaktionerna” under resans gång befann sig myndighetens ekonomi i ett mycket utsatt läge inför 2019. En lång rad av system och plattformar hotade att behöva stängas ned eller minskas radikalt. Den som på nytt läser igenom BU 19 kan förvisso inte ta miste på nödropen.

Och då kom så budgetbeslutet i december 2018. En årlig nivåhöjning under tre år med sammanlagt 18 miljarder. Ett beslut med stöd i januariavtalet och i M och KD:s budgetförslag.

För ekonomin blev beslutet inget mindre än en räddande ängel. Många av de planerade neddragningarna behövdes inte mer. Försvarsberedningen underskattade det prekära tillståndet i myndighetens ekonomi. Det som försvarsberedningen uppfattade som friska pengar ur budgetbeslutet i december 2018 intecknades snabbt för akuta reparationer.

Dock anar man en viss guldplätering i åtgärderna när myndigheten under gårdagen beskrev att flera åtgärder nu har ”en mycket högre ambition”. Det får fortsatt granskas under resans gång. Jag har en stark känsla av att beredningens nya grepp; design to cost (fasta ekonomiska ramar för anskaffningar) kan komma väl till pass.

Att hälften av försvarsberedningens förslag kan realiseras till 2025 är inte tillräckligt. Skattebetalarna behöver nu se en skillnad efter den historiska anslagsökningen. Annars avbryts resan mot två procent i nästa period.

ALLAN WIDMAN  är försvarspolitisk talesperson (L).

Läs även:

Hur har ÖB räknat egentligen?

Blir det verkligen ett markstridskrafternas försvarsbeslut?

Intrycket är att implosion hotar analysgruppen

Läget i analysgruppen: Agree to diagree