Läget i analysgruppen: Agree to disagree

Allan Widman, om att frågetecknen kvarstår kring Försvarsmaktens överplanering och annan inplanering om tillsammans ca 54 miljarder kronor.

Allan Widman rapporterar inifrån försvarsminister Hultqvists analysgrupp.

Torsdagens korta möte i analysgruppen blev något lugnare. Försvarsmakten besvarade de frågor som ledamöterna skickat in skriftligen och i förväg. En del frågetecken rätades när det gäller det materiella innehållet, men ifråga om överplanering och annan inplanering om tillsammans ca 54 miljarder kr gjordes inga större framsteg. Det är väl också tveksamt huruvida det går att lösa upp denna knut.

Kanske får man bara acceptera att Försvarsmakten gjort dispositioner och fortsatt sin planering. Likväl är det ett faktum att dessa medel inte saknas, även om myndigheten valt att reservera dem för vissa ändamål. Som försvarsministern så klokt sammanfattade saken:

Om vi i slutändan kommer fram till en annan balansering så måste myndigheten lägga om sin planering i enlighet med den.

Min tro är att analysgruppen snart når vägs ände. Ett slutdokument, som det är tänkt att partierna ska enas om, kommer snart att presenteras. Och sedan är avsikten att förhandlingarna om en försvarsproposition ska vidta. Men mycket händer också runt omkring analysgruppen. Om bara två veckor kommer första omgången av Försvarsmaktens budgetunderlag för 2021.

Man ska nog inte utesluta ytterligare nyheter i det dokumentet.

ALLAN WIDMAN är försvarspolitisk talesperson (L).

Läs även:

Hur har ÖB räknat egentligen?

Blir det verkligen ett markstridskrafternas försvarsbeslut?

Intrycket är att implosion hotar analysgruppen