Slutet nära för fallet Jurij Dmitriev

Efter många om och men ställs nu den ryske forskaren Jurij Dmitriev inför rätta. Efter sina avslöjanden om Stalins massmord i Karelen riskerar han upp till 15 år i fängelse.

Kreml, Moskva. Foto: Pixabay

Efter oräkneliga uppskov och politiska manövrar ställs den ryske forskaren Jurij Dmitriev, 64 år, den 22 juli, äntligen inför rätta i den karelska huvudstaden Petrozavodsk.

Rättegången har uppskjutits flera gånger men ännu ett uppskov väntas inte. Dmitriev har själv, med hänvisning till sin sviktande hälsa vädjat om en snar rättegång. Åklagaren har yrkat på 15 års fängelse för Dmitriev.

Det upprepade åtalet mot Dmitriev gäller formellt sexuella kränkningar av adoptivdottern Natalja, 13 år. Hela åtalet ses av olika experter som ett illa dolt svepskäl för hans avslöjanden under Stalintiden om oräkneliga människooffer, arkebuserade i de karelska skogarna.

Under de senaste 30 åren har han lett arbetet med att blottlägga åtminstone två stora gravfält i gränsterritoriet Karelen med några tiotusentals skjutna människor.

Dmitriev har nu tillbringat två och ett halvt år i den trånga arresten. Hans försvarare, advokaten Viktor Anufriev har också påtalat risken för spridningen av Coronaviruset, ett dystert faktum i stadens ökända fängelse.

Han beskylls för pedofili och kränkning av sin adoptivdotter Natalja, en anklagelse som han friats från med expertstöd av domstolen i Petrozavodsk. Nu har anklagelsen spätts på med paragrafer gällande grova kränkningar.

Mycket talar för att rättegången inte kommer att skjutas upp återigen. De starka krafterna bakom åtalet, med förgreningar i Kreml vill till varje pris undvika den oönskade uppmärksamhet Stalinterrorn årligen fått genom Dmitrievs arbete i Karelen.

I början av sitt arbete hade Dmitriev även visst politiskt stöd för de avslöjande grävningarna som engagerade olika grupper studenter, historiker och anhöriga. Men det senaste decenniet har varit kärvare. Hans gravfynd har skövlats och hans hem genomsökts, allt medan experter och hans sympatisörer tvingats hålla låg profil.

Ryska historieprofessorer i Petrozavodsk har med stöd av egna utgrävningar försökt bevisa att de avrättade i gravfälten är ryska offer för finska kulor under andra världskriget. Det s.k. avslöjandet har inte tagits på allvar, varken av finsk eller rysk expertis.

Första veckan i augusti har delegationer från en rad länder som Polen, Ukraina, Finland, på senare tid även Sverige, vallfärdat till gravfälten Sandarmoh och Krasnij Bor i mellersta Karelen för att hedra landsmän som på1930-talet lockades undan den växande arbetslösheten till arbete i sovjetstaten. 

Genom åren har Dmitrijs fall också samlat oräkneliga petitioner med vädjanden om hans frisläppande. De har undertecknats av internationella organisationer som Amnesty International, Europarådet och välrenommerade ryska och internationella experter och författare.

Formellt är Dmitriev ordförande för medborgarorganisationen Memorial i Karelen, som flitigt trakasseras av myndigheterna i republikerna. Dmitriev gett ut flera böcker med förteckningar på avrättade.

I dem hittar man sanningen om tiotusentals människor som av myndigheterna dokumenterats som normalt avlidna eller försvunna, men i själva verket avrättats av Stalintidens exekutionspatruller.

Många frågetecken kvarstår och det är svårt att spekulera om den väntande rättegången. Dmitrievs kollega och samarbetspartner Sergej Koltyrin, f.d. chef för ett museum i Medvedsogorsk dömdes ungefär av samma skäl som de Dmitriev skall konfronteras med till nio års straffarbete. Han hindrades från att anlita en advokat och dog i våras i fängelse.

Kaa Eneberg

Författare och journalist