Frihandelsbloggen

Är verkligen USA:s underskott i handelsbalansen mot Sverige ett problem?

26 oktober, 2017
Wilbur Ross är inte bara USA:d handelsminister, har är också en av de viktiga aktörerna för att få igenom Trumps skattereform. Utan att ha synpunkter på skattereformen kan man konstatera att det är märkligt att vilja sänka skatterna för företag ...

Gästbloggare Hans Rothenberg (M): Regeringens handelspolitik skadar Sverige

29 mars, 2016
Frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP, kommer också att skapa världens största regionala frihandelsområde. Både EU:s och USA:s företag och konsumenter kan härigenom dra fördel av outnyttjad potential och nya ekonomiska möjligheter. Sverige är den största utländska investeraren i USA per capita och således har vårt land ett offensivt intresse i TTIP-förhandlingarna om att säkerställa ett effektivt system med rationell hantering av investeringstvister. Denna fråga är av stor betydelse, och det är viktigt att Sverige är pådrivande i att prägla EU:s position under TTIP-förhandlingarna.

Svenska TTIP-motståndare använder samma retorik som Trump

10 mars, 2016
TTIP-motståndarna bygger stora delar av sin retorik på att sprida myter och misstro mot demokratin och EU:s institutioner. De menar att det finns en konspirerande elit (EU, regeringen, facket, företagen) som vill avskaffa demokratin och i hemlighet arbetar för fascism. Det är samma typ av populism som vi ser hos Donald Trump. Att sprida den sortens föreställningar är inte en helt oskyldig verksamhet. Även TTIP-motståndare har ett ansvar.

Klarar TTIP-förhandlarna en tempoökning?

29 februari, 2016
I fredags var den tolfte rundan av TTIP-förhandlingarna klara och EU:s chefsförhandlare Ignacio Garcia Bercero redovisade i ett uttalande resultatet. Som vanligt var det abstrakt och utgör gott material för en del tolkningar.

Frihandel i media vecka 4

28 januari, 2016
2016-01-27 ”Frihandelsavtalet är bra för både ekonomin och demokratin” skriver Mats Elfsberg, vd på Sepson AB i Vansbro i Dalademokraten som svar på Ellie Cijvats artikel från förra veckan: ”Ellie Cijvat skriver den 21 januari i Dala-Demokraten att det planerade frihandelsavtalet mellan ...

Gästbloggare Hans Rothenberg: Regeringen måste stå bakom skiljedom i TTIP-förhandlingarna

8 december, 2015
Sveriges regering måste stå bakom det traditionella skiljedomsförfarandet i TTIP-förhandlingarna. Det finns ingen anledning att ersätta ett väl beprövat internationellt rättssystem baserat på FN-konventioner med en helt ny domstol skriver veckans gästbloggare moderate riksdagsledamoten Hans Rothenberg.

Varför inte lite handelspolitik mellan Solna och Sundbyberg?

15 oktober, 2015
"Regeringar som vill hålla sig väl med näringslivet ställer upp på exportföretagens företagsekonomiska perspektiv på affärer, och ger dem resurser i olika former från staten, alltså dina och mina pengar. Det är för en regering sannolikt ett relativt kostnadseffektivt sätt att odla kontakterna med näringslivet i gemytliga former, säkra inflytelserika exportföretags gunst, och positiva omnämnande när näringslivets tungviktare möts. Men är det bra för Sverige? Landet ska ju styras utifrån hela samhällets intresse, som är både bredare och mera långsiktigt än en grupp exportföretags lönsamhetsperspektiv.

Frihandel i media vecka 40

1 oktober, 2015
Fransk TTIP-kritik Cecilia Malmström svarar på franska handelsministern Matthias Fekls kritik mot att TTIP-förhandlingarna är för slutna. ”– Vi konsulterar med medlemsländerna inför varje förhandlingsrunda exakt vad vi ska göra. Samma sak med Europaparlamentet. Vi har en stor rådgivande grupp ...

Det viktigaste kan vara det man inte ser

18 maj, 2015
Sveriges regering protesterar mot EU:s antidumpingtullar på vissa typer av elektromagnetiskt stål från Kina, Japan, Ryssland, USA och Korea. Artikel om tullarna här. Mikael Damberg menar i DI att tullarna drabbar bland annat ABB som använder stålet i transformatorer. Enligt ...

Arenas ”rapport” om TTIP sågad av de inbjudna experterna

27 november, 2014
”Den här rapporten är extremt alarmistisk, den är konspiratorisk, och den är på flera punkter helt missvisande.” Så inledde svensk handelspolitiks grå eminens, Peter Kleen som i tolv år var generaldirektör för statliga expertorganet Kommerskollegium, en magnifik sågning på ett seminarium i dag.